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AN ACT CONCERNING EDUCATION ISSUES. 

Be it enacted by the Senate and House of Representatives in General 
Assembly convened: 
 

Section 1. Subsection (b) of section 10-91j of the general statutes is 

repealed and the following is substituted in lieu thereof (Effective July 

1, 2019): 

(b) On and after July 1, 2019, a local or regional board of education 

shall not be eligible for reimbursement pursuant to subsection (b) of 

section 10-76g for any costs of special education paid by such board of 

education to a private provider of special education services unless 

such board of education has entered into a written contract with such 

private provider of special education services for the provision of such 

special education services. The individualized education program of a 

child shall not be considered a contract between a local or regional 

board of education and a private provider of special education services 

for purposes of this section. Nothing in this subsection shall be 

construed to limit or interrupt the provision of special education and 

related services to a child by a local or regional board of education or 

private provider of special education services.  

Sec. 2. Subdivision (6) of subsection (a) of section 10-151 of the 

general statutes is repealed and the following is substituted in lieu 
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thereof (Effective July 1, 2019): 

(6) "Tenure" means: 

(A) The completion of forty school months of full-time continuous 

employment for the same board of education, provided the 

superintendent offers the teacher a contract to return for the following 

school year on the basis of effective practice as informed by 

performance evaluations conducted pursuant to section 10-151b. For 

purposes of calculating continuous employment towards tenure, the 

following shall apply: (i) For a teacher who has not attained tenure, 

two school months of part-time continuous employment by such 

teacher shall equal one school month of full-time continuous 

employment except, for a teacher employed in a part-time position at a 

salary rate of less than twenty-five per cent of the salary rate of a 

teacher in such position, if such position were full-time, three school 

months of part-time continuous employment shall equal one school 

month of full-time continuous employment; (ii) a teacher who has not 

attained tenure shall not count layoff time towards tenure, except that 

if such teacher is reemployed by the same board of education within 

five calendar years of the layoff, such teacher may count the previous 

continuous employment immediately prior to the layoff towards 

tenure; (iii) a teacher who has not attained tenure shall not count 

authorized leave time towards tenure if such time exceeds ninety 

student school days in any one school year, provided only the student 

school days worked that year by such teacher shall count towards 

tenure and shall be computed on the basis of eighteen student school 

days or the greater fraction thereof equaling one school month; (iv) for 

a teacher who has not attained tenure and who is employed by a local 

or regional board of education that enters into a cooperative 

arrangement pursuant to section 10-158a, such teacher may count the 

previous continuous employment with such board immediately prior 

to such cooperative arrangement towards tenure; and (v) for a teacher 
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who has not attained tenure and who is employed by a local board of 

education or as part of a cooperative arrangement, pursuant to section 

10-158a, and such board or cooperative arrangement joins a regional 

school district, such teacher may count the previous continuous 

employment with such local board or cooperative arrangement 

immediately prior to employment by the regional board of education 

towards tenure. 

(B) For a teacher who has attained tenure prior to layoff, tenure shall 

resume if such teacher is reemployed by the same board of education 

within five calendar years of the layoff. 

(C) Except as provided in subparagraphs (B) [,] and (D) [and (E)] of 

this subdivision, any teacher who has attained tenure with any one 

board of education and whose employment with such board ends for 

any reason and who is reemployed by such board or is subsequently 

employed by any other board, shall attain tenure after completion of 

twenty school months of continuous employment, provided the 

superintendent offers the teacher a contract to return for the following 

school year on the basis of effective practice as informed by 

performance evaluations conducted pursuant to section 10-151b. The 

provisions of this subparagraph shall not apply if, (i) prior to 

completion of the twentieth school month following commencement of 

employment by such board such teacher has been notified in writing 

that his or her contract will not be renewed for the following school 

year, or (ii) for a period of five or more calendar years immediately 

prior to such subsequent employment, such teacher has not been 

employed by any board of education. 

[(D) Any certified teacher or administrator employed by a local or 

regional board of education for a school district identified as a priority 

school district pursuant to section 10-266p may attain tenure after ten 

months of employment in such priority school district, if such certified 

teacher or administrator previously attained tenure with another local 
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or regional board of education in this state or another state.] 

[(E)] (D) For a teacher who has attained tenure and is employed by a 

local or regional board of education that enters into a cooperative 

arrangement pursuant to section 10-158a, such teacher shall not 

experience a break in continuous employment for purposes of tenure 

as a result of such cooperative arrangement. 

[(F)] (E) For a teacher who has attained tenure and is employed by a 

local board of education or as part of a cooperative arrangement, 

pursuant to section 10-158a, and such board or cooperative 

arrangement joins a regional school district, such teacher shall not 

experience a break in continuous employment for purposes of tenure 

as a result of joining such regional school district. 

Sec. 3. (Effective from passage) (a) There is established a working 

group to study issues relating to the implementation of the pre-service 

performance assessment, edTPA, as adopted by the State Board of 

Education on December 7, 2016, as part of teacher preparation 

programs, as defined in section 10-10a of the general statutes. The 

working group shall examine how such assessment is being 

implemented in teacher preparation programs in the state, the 

financial costs associated with such assessment on institutions of 

higher education and students enrolled in teacher preparation 

programs, whether such assessment is evidence-based or a best 

practice, whether other states are using such assessment as part of 

teacher preparation programs or requiring completion of such 

assessment for professional certification, and any effect on world 

languages instruction. 

(b) The working group shall consist of the following members: 

(1) One appointed by the speaker of the House of Representatives, 

who is a professor in a teacher preparation program in the state;  
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(2) One appointed by the president pro tempore of the Senate, who 

is a dean of a teacher preparation program in the state; 

(3) One appointed by the majority leader of the House of 

Representatives, who has expertise in pre-service performance 

assessments for teacher preparation programs; 

(4) One appointed by the majority leader of the Senate, who is a 

student who is currently enrolled in a teacher preparation program in 

the state; 

(5) One appointed by the minority leader of the House of 

Representatives, who is a student currently enrolled in a teacher 

preparation program in the state; 

(6) One appointed by the minority leader of the Senate, who is a 

recent graduate of a teacher preparation program in the state; and 

(7) The Commissioner of Education, or the commissioner's designee. 

(c) All appointments to the working group shall be made not later 

than thirty days after the effective date of this section. Any vacancy 

shall be filled by the appointing authority. 

(d) The Commissioner of Education, or the commissioner's 

designee, shall schedule the first meeting of the working group, which 

shall be held not later than sixty days after the effective date of this 

section. The members of the working group shall elect the chairperson 

of the working group from among the members of the working group 

at the first meeting. 

(e) The administrative staff of the joint standing committee of the 

General Assembly having cognizance of matters relating to education 

shall serve as administrative staff of the working group. 

(f) Not later than January 1, 2020, the working group shall submit a 
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report on its findings and recommendations to the joint standing 

committee of the General Assembly having cognizance of matters 

relating to education, in accordance with the provisions of section 11-

4a of the general statutes. The working group shall terminate on the 

date that it submits such report or January 1, 2020, whichever is later. 

Sec. 4. Section 10-264q of the general statutes is repealed and the 

following is substituted in lieu thereof (Effective July 1, 2019): 

Notwithstanding subdivision (3) of subsection (b) of section 10-264l, 

an interdistrict magnet school program that (1) does not assist the state 

in meeting the goals of the 2008 stipulation and order for Milo Sheff, et 

al. v. William A. O'Neill, et al., as extended, or the goals of the 2013 

stipulation and order for Milo Sheff, et al. v. William A. O'Neill, et al., 

as extended, as determined by the Commissioner of Education, and (2) 

is not in compliance with the enrollment requirements for students of 

racial minorities, pursuant to section 10-264l, following the submission 

of student information data of such interdistrict magnet school 

program to the state-wide public school information system, pursuant 

to section 10-10a, on or before October 1, [2015] 2019, shall remain 

eligible for an interdistrict magnet school operating grant pursuant to 

section 10-264l for the fiscal years ending June 30, 2020, and June 30, 

2021, if such interdistrict magnet school program submits a compliance 

plan to the Commissioner of Education and the commissioner 

approves such plan.  

Approved July 9, 2019 


