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Issue  

You asked several questions regarding clergy members, specifically about confidentiality of certain 

communications and mandated reporting.  We answer each question below. 

 

Are there any laws applicable to clergy confidentiality and 

clergy privilege?  

Yes. Under Connecticut law, a clergy member’s communications with a person in a professional 

capacity are privileged under certain circumstances (CGS § 52-146b).    

 

Unless the person who made the confidential communication waives the privilege, the law prohibits 

clergy members, ministers, rabbis, and accredited practitioners of a religious domination who are 

settled in the work of ministry from disclosing confidential communications made to them in their 

professional capacity in any legislative or administrative proceeding or civil or criminal case, 

including their preliminary proceedings. 

 

Are there statutory circumstances or situations in which 

clergy confidentiality does not apply?  

Although the statutes do not specify the circumstances or situations where clergy confidentiality 

does not apply, case law has stated there must be a reasonable expectation of confidentiality in the 

communication for privilege to attach (State v. Mark, 300 Conn. 590 (2011)).   

 

http://www.cga.ct.gov/olr
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Additionally, as is the case with other types of privilege, the presence of third parties generally 

destroys the confidentiality of a communication, precluding a privilege claim (Olson v. Accessory 

Controls & Equipment Corp., 254 Conn. 145 (2000)).  This rule does not apply when the presence 

of the third party is required to achieve the purpose of the communication. 

 

Does it matter where the protected information is shared? For 

example, is a confessional more protected than a general 

office according to statute?  

Neither the statutes nor case law specifically state that information shared in a certain location is 

privileged.  But depending on the circumstances, a particular place (e.g., confessional) may have a 

higher reasonable expectation of confidentiality.  

 

Is there any differentiation between Catholic and Evangelical 

clergy in these confidentiality laws according to statute?  

No. The statute provides the same privilege to clergy members, ministers, rabbis, or accredited 

practitioners of a religious domination who are settled in the work of ministry. 

 

Are clergy mandated reporters, and if so, are there any 

situations where clergy are exempt from mandatory 

reporting?  

Yes, a member of the clergy is a mandated reporter of suspected child abuse (CGS § 17a-101 as 

amended by PA 19-64, PA 19-118, PA 19-120, & PA 19-187). By law, mandated reporters must 

make such a report to the Department of Children and Families or a law enforcement agency when, 

in the ordinary course of their employment or profession, they have reasonable cause to believe or 

suspect that a child under age 18 has been abused, neglected, or placed in imminent risk of 

serious harm (CGS § 17a-101a). 

 

The mandated reporter law does not provide any exemptions, but it is unclear whether 

communications with a clergy member that involve instances of suspected child abuse are 

privileged.  The answer appears to turn on whether a report of suspected abuse or neglect is 

considered a preliminary proceeding to an administrative proceeding or civil or criminal case, in 

which case the mandated reporting requirement and the privileged communication requirement 

could directly conflict. We did not find any case law interpreting the phrase. 

https://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101
https://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&which_year=2019&bill_num=64
https://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&which_year=2019&bill_num=118
https://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&which_year=2019&bill_num=120
https://cga.ct.gov/asp/cgabillstatus/cgabillstatus.asp?selBillType=Public+Act&which_year=2019&bill_num=187
https://cga.ct.gov/current/pub/chap_319a.htm#sec_17a-101a
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Are clergy required to report knowledge of crimes?  

No, except for suspected child abuse or neglect, as described above.  

 

Are clergy required to report thoughts of harm to self or 

others?  

No, Connecticut law does not require clergy to report thoughts of harm. 
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